Frari | Diagonal House

Diagonal House

Size: Plot 500 m2 | Building 275 m2

Location: Aveiro – PORTUGAL

Status: Project

Year of Project: 2018 – on-going

Year of Construction: __

Project: FRARI – architecture network

Project Leader:  Maria João Fradinho

Team: Jéssica Barreto, Ana Soares, Carlos Arroyo

Constructor: __

Final Images: __

 

This villa, located on the surroundings of the city of Aveiro, is part of a consolidated residential area, but with a low density of occupancy, being part of an allotment, with some plots already built.

The proposed building is an inhomogeneous piece, composed of several volumes that form a single body. Therefore, It is not proposed the construction of annexes, being all the housing spaces organized within the main body.

This piece admits two floors above the threshold and none below. At the ground floor are organized the common areas: with an entrance hall, a kitchen with dining area, a living room and a toilet; as well as the technical areas: with a double garage, an engine room and a laundry room. The private spaces are organized at the first floor: with two bedrooms served by a common hall with closet, study area, and a bathroom; as well as a suite with its own closet and private bathroom.

Formally, the architectural piece is restricted by the alignments imposed by the Allotment Plan where it is inserted, and which demarcates its outer limits.

The resulting solid of these alignments is further developed through a cut with a diagonal direction. This allows the volume to split vertically in two, with facades of different widths, to ensure the desired programmatic distribution.

The separation by floors, and later elimination of the upper west volume, results in a 3 volumes form, as a result of the successive sections to the initial volume. The 3 volumes that are created, two at ground floor and another one at the first floor, have different proportions, being the heights, of 3.5m, the only compatible dimension they have.

Each volume is treated as a “box” with uniform perimeter and whose tops, in the longitudinal direction, are opened. These glazed tops make up the front and back facades, North and South, respectively. This way, each box allows different experiences in the interiors and also different relations with the exterior to where each one is oriented. This guarantees the diversity of desired experiences (indoor / outdoor) in detriment of the small size of the lot.

One of the volumes, at ground floor, expands towards the road direction, ensuring the frontal alignment with the remaining houses of the allotment. This also allows to drawn back its rear facade, permitting the pool, which is organized in alignment with it, to approach the facade of the building, “touching it” and thus ensuring a direct relationship between them. This volume is also an exception in terms of the chromatic option, which is predicted in dark grey, and which will contrast with the white chosen for the remaining volumes.

At the exterior the house is surrounded by green areas, except for a ceramic deck area, in the backyard, that allows the transition from the use of the living room to the exterior, trough a lounge area. This zone is protected by a pergola that ensures due shading with vegetation. The pergola is drawn in the continuation of the adjacent volume, as if it were fragmented to become minimal, and stylized, made only of two pillars and respective beam, which form the four porches of the pergola. Next to the exterior lounge, there will also be an area with EPDM-coated cement flooring for the use of sports.

In short, this house is the combination of a pragmatic result, where the intention of internal and external spatial organization commands the formal definition of the whole, while ensuring compliance with the legislation that imposes the rules of implementation of the building, and making the Diagonal House a stylized proposal and convinced of its essence.